Pieczywo

Bułki do burgerów

Gotowe bułki do burgerów które możemy kupić w większości sklepów to sztucznie nadmuchane pieczywo. Zachęcam do zrobienia własnego pieczywa. Dzięki temu wiemy co jemy i nie faszerujemy się zbędnymi składnikami, a smak takiego pieczywa jest naprawdę dużo lepszy. Zrobienie takich bułek nie wymaga wielkich umiejętności a jedynie trochę cierpliwości, ale smak i satysfakcja wynagrodzi wszystko.

Składniki na 6 dużych bułek

  • 35 g roztopionego masła

  • 1 opakowanie suchych drożdży

  • 1 jajko

  • 250 ml letniego mleka

  • 1 i 1/3 łyżki cukru

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 390 – 400g mąki pszennej (może być tortowa)

  • Na wierzch bułki:
  • sezam do posypania

  • 1 łyżka mleka

  • 1 żółtko

Krok po kroku

  • Do przesianej mąki (zacznij od 390g) dodaj drożdże i lekko przemieszaj.
  • Do mąki z drożdżami dodaj pozostałe składniki. Pamiętaj, żeby mleko miało około 35 stopni, a roztopione masło było ciekłe, ale już nie gorące. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki ze sobą połącz. Ja na początku mieszam składniki w misce, potem przekładam na blat podsypany mąką i zaczynam wyrabiać ciasto. Blat powinien być bardzo skromnie obsypany mąką, ponieważ nasze ciasto będzie ją pochłaniać a za duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie za suche a tego w przypadku ciasta drożdżowego lepiej unikać. Dodawaj tylko tyle mąki ile uważasz, że musisz, tyle żeby poradzić sobie w początkowej fazie wyrabiania. Przy cieście drożdżowym trzeba pamiętać, że ręczne wyrabianie drożdżowego ciasta powinno trwać około 15 minut minimum i powinno być gładkie. Ciasto na początku będzie wydawać się za lepkie lub za mokre. Spokojnie, po dłuższym czasie wyrabiania powinno przestać takie być.
  • Wyrobione ciasto formujemy w kule, wkładamy do miski delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów aż do podwojenia się objętości ciasta. Powinno to zająć około 1 godziny do 1,5 godziny.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego rulon, który trzeba podzielić sobie na 6 części. Z każdej części formujemy kuleczkę. Ciasto jest całkiem elastyczne, ale jeśli widzimy jakieś niedoskonałości to najlepiej ciasto lekko ściągać ku dołowi, żeby wierzch był gładki. Na blasze wyłożoną papierem do pieczenia ułóż bułeczki w dużych odstępach od siebie i każdą z nich spłaszcz porządnie ręką, ale tak by nie straciły kształtu koła. Tak jak na zdjęciu. Takie bułeczki znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Po tym czasie w miseczce mieszamy łyżkę mleka z żółtkiem, smarujemy tym bułki, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni ustawionego na grzanie góra-dół na około 15 minut. Ze względu na to, że każdy piekarnik jest inny warto już po pierwszych 10 minutach zacząć kontrolować nasze bułki czy się nie przypalają. Czasem to zajmie 13 minut a czasami 15.
  • Upieczone bułki odstawić na kratkę do wystygnięcia i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *